Basic Sponge Cake by Chef Ploy


Utensils :
● Oven
● Mixer
● 10.3 cm high and 8 cm high Circle / Oval shape aluminium mold

Ingredients :
● 50gr Low protein flour (Kunci Biru Brand)
● 3 Egg yolks
● 30ml Liquid milk/evaporated milk
● 20-25gr + 35gr Granulated Sugar
● ½ tsp Vanilla extract / vanilla essence
● 40gr Salted Butter
● ⅛ tsp Salt
● 3 Egg whites
● ½ tsp Tartar Cream
● Warm water

Tips : Preheat the Oven at 150 ° C (top and bottom fire) for 10 minutes

Steps :
● Prepare the bowl and a sieve on the table
● Sift 50 gr of low protein flour into the dough bowl
● After that, set the bowl aside
● Prepare a saucepan on the stove
● Add 30 g of liquid milk/evaporated milk into the saucepan
● Add 40 gr salted butter into the saucepan
● Turn on the stove over medium heat, then stir until its melted
● When it melts, remove the pan and turn off the heat
● Add 20-25 g of granulated sugar into the pan, then stir until evenly mixed
● Add ⅛ tsp salt into the saucepan
● Add some of the sifted low protein flour into the pan while mixing using a spatula
● Continue to stir using a balloon whisk until evenly distributed
● Add all the remaining sifted low protein flour into the saucepan
● Stir the dough again until evenly distributed using a balloon whisk
● Gradually add 3 egg yolks
● Stir the dough again until evenly distributed using a balloon whisk
● Add a ½ tsp of vanilla extract/vanilla essence into the saucepan
● Stir the dough again until evenly distributed using a balloon whisk
● After that, set the dough aside
● Prepare other dough bowl on the table
● Add 3 egg whites in a bowl
● Prepare a mixer, then beat the egg whites until foamy using a mixer
● When it’s foamy, put a ½ tsp of cream of tartar in a bowl
● Blend again until fluffy and expand using a mixer
● Slowly Add 35 grams of granulated sugar into the bowl, while stirring
● When it expands, turn off the mixer
● Add some of the egg white mixture into the egg yolk mixture that has been made
● Stir the dough until evenly distributed using a balloon whisk
● Place all the rest of the dough into the saucepan
● Stir the dough again until evenly distributed using a balloon whisk
● Prepare a baking sheet and aluminum mold on the table
● Place it in an aluminum mold
● Repeat the same steps on the other dough and other molds
● Add some warm water into the oven tin
after that,put the dough that has been printed into it aluminium mold into the oven
● Bake the dough in the oven at 150 ° C (top and bottom fire) for 40 minutes
● After 40 minutes, take it out from the oven
● Then bake again without hot water at 150 ° C (top and bottom fire) for 10 minutes

Basic Sponge Cake ready to be used for other menus!!!


Bahan:

  • Tepung protein rendah/kunci biru 50 gr.
  • 3 butir kuning telur.
  • susu cair/susu evaporasi 30 gr
  • Gula pasir 20-25 gr + 35 gr.
  • Vanilla extract /vanilla essence ½ sdt.
  • Salted butter 40 gr.
  • Garam ⅛ sdt.
  • 3 butir putih telur.
  • Cream of tartar ½ sdt.
  • Air hangat secukupnya

Cara Membuat :

Tips : Panaskan Oven terlebih dahulu dengan suhu 150 ° C (api atas bawah) selama 10 menit.
  • siapkan mangkuk adonan dan Saringan di atas meja
  • masukan 50 gr tepung protein rendah/kunci biru ke dalam saringan
  • lalu Saring tepung protein rendah/kunci biru ke dalam mangkuk adonan
  • setelah itu sisihkan mangkuk
  • siapkan panci di atas kompor
  • lalu masukkan 30 gr susu cair/susu evaporasi ke dalam panci .
  • masukkan salted butter 40 gr ke dalam panci
  • setelah itu nyalakan kompor dengan api sedang,lalu aduk hingga meleleh
  • jika sudah meleleh angkat panci dan matikan apinya
  • masukkan 20-25 gr gula pasir ke dalam panci,lalu aduk hingga tercampur merata
  • masukkan ⅛ sdt garam ke dalam panci.
  • masukkan sebagian tepung protein rendah/kunci biru yang tadi sudah disaring ke dalam panci,sambil diaduk dengan menggunakan spatula
  • lanjutkan aduk dengan menggunakan ballon whisk hingga tercampur merata
  • masukkan semua sisa tepung protein rendah/kunci biru (50 gr) ke dalam panci
  • aduk kembali adonan hingga tercampur merata dengan menggunakan ballon whisk
  • masukkan 3 butir kuning telur secara bertahap ke dalam panci
  • aduk kembali adonan hingga tercampur merata dengan menggunakan ballon whisk
  • ulangi step yang sama pada adona lainnya
  • masukkan ½ sdt vanilla extract/vanilla essence ke dalam panci
  • aduk kembali adonan hingga tercampur merata dengan menggunakan ballon whisk
  • setelah itu sisihkan adonan
  • siapkan mangkuk adonan lainnya di atas meja .
  • masukkan 3 butir putih telur ke dalam mangkuk
  • siapkan mixer,lalu aduk putih telur hingga berbusa dengan menggunakan mixer
  • jika sudah berbusa, masukkan ½ sdt Cream of tartar ke dalam mangkuk
  • aduk kembali hingga mengembang dengan menggunakan mixer
  • masukkan 35 gr gula pasir ke dalam mangkuk secara perlahan ,sambil diaduk
  • jika sudah mengembang seperti di video , matikan mixer .(tambahan teks)
  • masukkan sebagian adonan putih telur ke dalam adonan campuran kuning telur tadi yang sudah dibuat ke dalam panci
  • aduk adonan hingga tercampur merata dengan menggunakan ballon whisk
  • masukkan semua sisa adonan ke dalam panci
  • aduk kembali adonan hingga tercampur merata dengan menggunakan ballon whisk
  • siapkan loyang dan cetakan aluminum diatas meja seperti di video
  • masukkan adonan kedalam cetakan aluminium seperti di video
  • ulangi steps yang sama pada adonan dan cetakan lainnya
  • masukkan air panas secukupnya ke dalam baking loyang oven
  • setelah itu masukkan adonan yang tadi sudah dicetak kedalam cetakan aluminium ke dalam oven
  • panggang adonan di dalam oven dengan suhu 150 ° C (api atas bawah) selama 40 menit
  • setelah 40 menit , keluarkan dari dalam oven
  • lalu panggang kembali tanpa air panas dengan suhu 150 ° C (api atas bawah) selama 10 menit
Base Sponge Cake siap digunakan untuk menu lainnya …!!!
alat yang digunakan : Oven , mixer ,cetakan aluminium bentuk oval dan lingkaran berukuran lebar 10,3 cm, tinggi 8 cm

Orange Cake by Chef Ploy


Ingredients :
● 300ml Water
● 80gr Orange juice (Sunquick/Queen Brand)
● 90gr Granulated Sugar
● 14gr Modified starch/Cornstarch
● 27gr Salted butter
● 2-3 Drops of Orange food coloring
● Sponge cake that was already made
● Leaf (any kind).(only for decoration)

Steps :
● Prepare a saucepan, add 80 gr of orange juice into the saucepan
● Add a little water into the cup of the remaining orange juice, then stir evenly
● Add the remaining orange juice mixture into the saucepan
● Add 300 ml of water into the saucepan
● Add 90 grams of granulated sugar into the saucepan
● Stir until evenly mixed
● After mixed evenly, add 14 g of modified starch/cornstarch into the saucepan
● Stir again until evenly mixed
● Turn on the stove on low heat and put the saucepan on the stove
● Cook and keep stirring until well blended and slightly thickened
● Turn off the stove
● Add 27 gr of salted butter into the saucepan
● Stir until evenly mixed
● Add the remaining of salted butter into the saucepan
● Stir again until evenly mixed
● Add 1 drop of orange food coloring into the saucepan
● Stir until evenly mixed
● Add another 1-2 drops of orange food coloring into the saucepan
● Stir again until evenly mixed
● Lift and put it in the bowl
● Prepare the sponge cake that has been made in a container
● Prepare a piping bag and then put the orange sauce that has been made into the
piping bag
● Pierce the bottom of the middle of the sponge cake and put the orange sauce filling
into the sponge cake
● Put it back in the container
● Spread the orange sauce filling on the top of the sponge cake
● Add leaves on the top of the orange cake for garnish

Orange cake is ready to be served!!!

Tips :
You can pour the sauce over the orange cake right away, if you want to serve it like holding an orange. (For a dough that does not use a cup on the orange cake)

You can use this alternative method to make it easier :
● Prepare a cooling rack and a plate
● Put the cooling rack on the plate
● Put the orange cake on the cooling rack
● Pour the sauce over the orange cake evenly
● When the sauce is evenly distributed, put it in the refrigerator/chiller
● When it cools down, serve on a plate

Orange whole cake ready to be served!!!


Bahan:

  • Air 300 gr
  • Intense orange juice 80 gr (chef menggunakan merk sunquick tapi kalau tidak punya bisa menggunakan merk queen)
  • Gula pasir 90 gr
  • modified starch/tapioka modifikasi 14 gr ,(jika tidak ada bisa pakai Corn starch/tepung Maizena 14 gr)
  • salted butter 27 gr
  • pewarna makanan orange (sekitar 2-3 tetes)
  • sponge cake yang tadi sudah dibuat
  • daun (boleh jenis apa saja) .(hanya untuk hiasan)

Cara Membuat :

  • siapkan panci , masukkan 80 gr intense orange juice ke dalam panci
  • masukkan sedikit air ke dalam mangkuk sisa orange juice ,lalu aduk merata
  • masukkan sisa orange juice tersebut ke dalam panci
  • masukkan 300 gr air ke dalam panci
  • masukkan 90 gr gula pasir ke dalam panci
  • aduk hingga tercampur merata
  • setelah tercampur merata ,masukkan 14 gr modified starch/tapioka modifikasi ke dalam panci
  • aduk kembali hingga tercampur merata
  • Nyalakan kompor dengan api kecil dan taruh panci diatas kompor
  • masak dan terus aduk hingga tercampur Merata dan sedikit mengental .
  • Setelah seperti di video, matikan kompor
  • masukkan 27 gr salted butter ke dalam panci
  • aduk kembali hingga tercampur merata
  • masukkan sisa salted butter ke dalam panci
  • aduk kembali hingga tercampur merata
  • masukan 1 tetes pewarna orange ke dalam panci
  • aduk kembali hingga tercampur merata
  • masukan 1-2 tetes pewarna orange lagi ke dalam panci
  • aduk kembali hingga tercampur merata
  • setelah seperti di video ,angkat dan masukan ke dalam Mangkuk
  • siapkan sponge cake yang tadi sudah dibuat di dalam wadah seperti di video .
  • Siapkan piping bag lalu masukan orange sauce tadi yang sudah dibuat ke dalam piping bag
  • lalu tusuk bagian bawah tengah sponge cake dan masukan orange sauce filling ke dalam Sponge cake tersebut .
  • setelah seperti di video ,masukkan ke dalam wadah kembali
  • taburi orange sauce filling di bagian atas sponge cake seperti di video
  • taruh daun di bagian atas orange cake seperti di video
Orange cake siap disajikan…!!!

Coconut Cake by Chef Ploy


Ingredients (coconut custard) :
● 1 Long Cut coconut meat
● 15gr Modified starch/Cornstarch
● 27gr Granulated Sugar
● ⅛ tsp Salt
● 115gr Coconut milk
● 100gr Coconut water

Steps :
● Prepare a saucepan
● Add 115 of coconut milk into the saucepan
● Add 100 gr of coconut water into the saucepan
● Add 15 g of modified starch/cornstarch
● Stir until evenly mixed using a balloon whisk
● Add 27 granulated sugar
● Add ⅛ tsp salt into the saucepan
● Stir again until evenly mixed using a balloon whisk
● Cook the dough until it boils and is perfectly cooked, while stirring
● When it boils and cooked, turn off the heat and remove it
● Add 1 long-cutted coconut meat
● Stir gently until evenly mixed
● Then transfer to a bowl

Pandan Ingredients (coconut pandan) :
● 150ml Pandan water (mix the pandan leaves and a little bit of water the blend it)
● 100gr Coconut Milk
● 34gr Granulated Sugar
● 120ml Coconut Water
● 5gr Modified/Corn starch
● 1-3 drops of Green food coloring

Steps :
● Prepare a saucepan
● Add 150 gr of pandan water into the saucepan
● Add 100 gr of coconut milk into the saucepan
● Add 120 gr of coconut water into the saucepan
● Mix until evenly mixed using a spatula
● Add 34 grams of sugar into the saucepan, then stir
● Add 5 g of modified starch into the saucepan
● Mix until evenly mixed using a spatula
● Turn on the fire then cook the dough until it boils and is cooked
● Keep stirring the mixture until it boils and cooked
● When it boils and cooked, turn off the heat then remove and stir slowly
● Add (about 1-2 drops) green food coloring into the saucepan
● Stir until evenly mixed
● If it hasn't turn the green color yet,, add more (about 1 drop) of green food coloring, then stir again until evenly distributed
● Move the dough into a bowl, then leave a little for garnish later
put the dough in a small bowl decoration
add (about 1 drop) food coloring (green) to the bowl small for decoration,then stir
if it's still not green, you can back (about 1 drop) of dye food (green color) into a small bowl for decoration,then stir until evenly .

Ingredients (coconut cake) :
● Sponge cake that was already made
● Coconut Custard that was already made
● Coconut pandan that was already made
● Small coconut sticks (for garnish)
● Chocolate sauce (only for garnish)

Steps :
● Prepare the sponge cake that was already made on a plate
● Prepare the container and piping bag
● Add 4 tablespoons of coconut custard into the container
● Add (about 1-2 tbsp) of coconut custard into a piping bag
● Put the coconut custard into the sponge cake
● Add the sponge cake in the container
● Place the coconut pandan in a bowl
● Place a coconut pandan (the darker green in color) (for garnish) on top of the sponge cake
● Add a chocolate sauce on the top of the sponge cake (Optional)
● Sprinkle a small piece of long cut coconut meat on top of the sponge cake

Coconut Cake is ready to be served!!!


Bahan Coconut Custard :

  • Coconut meat /1 daging kelapa (yang sudah di cincang panjang)
  • modified starch/tapioka modifikasi 15 gr (disarankan memakai modified starch , tapi jika tidak ada bisa diganti Corn starch/tepung maizena 15 gr)
  • gula pasir 27 gr
  • garam ⅛ sdt
  • santan/coconut milk 115 gr
  • Air kelapa/coconut water 100 gr

Bahan Coconut Pandan :

  • Pandan water 150 gr (daun pandan campur sedikit air lalu di blender setelah itu disaring dan pakai sebanyak 150 gr)
  • Coconut Milk 100 gr
  • Gula pasir 34 gr
  • Coconut Water 120 gr
  • modified starch / tapioka modifikasi 5 gr (disarankan memakai modified starch , tapi jika tidak ada bisa diganti Corn starch/tepung maizena)
  • pewarna makanan (warna hijau) (sekitar 1-3 tetes + 2 tetes (untuk dekorasi))
  • Gabus kelapa untuk menghias

Bahan Coconut Cake :

  • sponge cake yang tadi sudah dibuat
  • Coconut Custard yang tadi sudah dibuat
  • coconut pandan yang tadi sudah dibuat
  • potongan batang kelapa kecil (untuk menghias).
  • chocolate sauce (hanya untuk hiasan).(optional).

Cara Membuat :


Steps Coconut Custard :

  • siapkan panci diatas meja
  • masukkan 115 santan/coconut milk ke dalam panci
  • masukkan 100 gr air kelapa/coconut water ke dalam panci
  • masukkan 15 gr modified starch ke dalam panci
  • aduk hingga tercampur merata dengan menggunakan ballon whisk
  • masukkan 27 gula pasir ke dalam panci
  • masukkan ⅛ sdt garam ke dalam panci
  • aduk kembali hingga tercampur merata dengan menggunakan ballon whisk
  • masak adonan hingga mendidih dan matang,sambil diaduk
  • jika sudah mendidih dan matang seperti di video ,matikan apinya lalu angkat
  • masukkan 1 coconut meat yang sudah di cincang panjang seperti di video kedalam panci
  • aduk perlahan hingga tercampur merata
  • lalu pindahkan ke dalam mangkuk

Steps Coconut Pandan :

  • siapkan panci diatas meja
  • masukkan 150 gr pandan water ke dalam panci
  • masukkan 100 gr coconut milk ke dalam panci
  • masukkan 120 gr coconut water ke dalam panci
  • aduk hingga tercampur merata dengan menggunakan spatula
  • masukkan 34 gr gula ke dalam panci,lalu aduk
  • masukkan 5 gr modified starch ke dalam panci
  • aduk hingga tercampur merata dengan menggunakan spatula
  • nyalakan api lalu masak adonan hingga mendidih dan matang
  • aduk terus adonan hingga mendidih dan matang.
  • jika sudah mendidih dan matang seperti di video ,matikan apinya lalu angkat dan aduk perlahan .
  • masukkan (sekitar 1-2 tetes) pewarna makanan (warna hijau) kedalam panci
  • aduk hingga tercampur merata
  • jika masih kurang hijau tambahkan kembali (sekitar 1 tetes) pewarna makanan (warna hijau),lalu aduk kembali hingga merata
  • masukkan adonan ke dalam mangkuk,lalu sisakan sedikit untuk dekorasi
  • masukkan adonan ke dalam mangkuk kecil untuk dekorasi
  • tambahkan (sekitar 1 tetes) pewarna makanan (warna hijau) ke dalam mangkuk kecil untuk dekorasi,lalu aduk
  • jika masih kurang hijau bisa tambahkan kembali (sekitar 1 tetes) pewarna makanan (warna hijau) ke dalam mangkuk kecil untuk dekorasi ,lalu aduk hingga merata

Steps Coconut Cake :

  • siapkan sponge cake yang tadi sudah dibuat diatas piring seperti di video .
  • siapkan wadah dan piping bag
  • masukkan 4 sdm coconut custard ke dalam wadah
  • lalu masukkan (sekitar 1-2 sdm) coconut custard ke dalam piping bag
  • lalu masukkan coconut custard ke dalam sponge cake seperti di video
  • masukkan sponge cake ke dalam wadah
  • masukkan coconut pandan ke dalam mangkuk seperti di video
  • masukkan coconut pandan yang warnanya lebih hijau tua (untuk dekorasi) keatas sponge cake seperti di video
  • lalu tambahkan chocolate sauce ke atas sponge cake seperti di video (Optional) .
  • tambahkan potongan batang kelapa kecil di atas sponge cake seperti di video .
Coconut Cake siap disajikan…!!!

Durian Cake by Chef Ploy


Ingredients :
● Sponge cake that was already made
● 30gr Granulated Sugar
● 15gr Cornstarch
● ¼ tsp Salt
● 60ml Liquid milk
● Whipping cream that was already made (recipe is available at the original cake)
● 60gr Dairy whipping cream
● 100 gr durian monthong + 1pcs durian montong (for garnish)
● 1 Drop of yellow food coloring

Steps :
● Puree 50 grams of durian, then set aside
● Prepare a saucepan, add 30 g of granulated sugar into the pan
● Add a ¼ tsp salt in a saucepan
● Add 15 gr cornstarch into the saucepan
● Stir until evenly mixed
● Add 60 g of liquid milk into the saucepan
● Add 60 g of dairy whipping cream into the saucepan
● Stir until evenly mixed using a balloon whisk
● Turn on the stove on low heat and put the pot on the stove
● Add the puree durian into the saucepan, then cook until cooked
● Keep stirring until evenly mixed and cooked
● Turn off the stove
● Add 1 drop of food yellow coloring into the saucepan
● Stir again until evenly mixed
● Lift and put it in a bowl
● Puree 50 grams of durian
● After the durian is mashed, transfer to another bowl
● Add some of the whipping cream that was made into a bowl containing durian
● Add the rest of the durian into the bowl
● Stir until evenly mixed
● Slowly spread the durian whipping cream filling on the top of the sponge cake that
was made
● Slowly add again the durian whipping cream filling again on the top of the sponge
cake
● Then flatten it
● Sprinkle the top of the whipping cream with the durian custard that was made
earlier
● Neat it using a spoon
● Add 1 piece of durian montong on the top of the durian cake

Durian cake ready to be served!!!


Bahan:

  • sponge cake yang tadi sudah dibuat
  • Gula pasir 30 gr
  • tepung maizena 15 gr
  • garam ¼ sdt
  • susu cair 60 gr
  • Whipping cream yang tadi sudah dibuat (resep ada di original cake)
  • dairy whipping cream 60 gr
  • Durian 100 gr + 1 butir durian (untuk hiasan).(chef menggunakan durian montong)
  • pewarna makanan (warna kuning) 1 tetes

Cara Membuat :

  • Haluskan 50 gr durian tersebut seperti di video,lalu sisihkan
  • siapkan panci , masukkan 30 gr gula pasir ke dalam panci
  • masukkan ¼ sdt garam ke dalam panci
  • masukkan 15 gr tepung maizena ke dalam panci
  • aduk hingga tercampur merata
  • masukkan 60 gr susu cair ke dalam panci
  • masukkan 60 gr dairy whipping cream ke dalam panci
  • aduk hingga tercampur merata dengan menggunakan ballon whisk
  • nyalakan kompor dengan api kecil dan taruh panci diatas kompor
  • masukkan durian yang tadi sudah dihaluskan ke dalam panci,lalu masak hingga matang
  • aduk terus hingga tercampur merata dan matang
  • setelah seperti di video ,matikan kompor
  • masukkan 1 tetes pewarna kuning ke dalam panci
  • aduk kembali hingga tercampur merata
  • setelah seperti di video ,angkat dan masukkan ke dalam mangkuk
  • Haluskan 50 gr durian tersebut seperti di video
  • setelah durian dihaluskan ,pindahkan ke dalam mangkuk lainnya
  • masukkan sebagian whipping cream yang tadi sudah dibuat ke dalam mangkuk berisi durian
  • masukkan sisa durian ke dalam mangkuk
  • aduk hingga tercampur merata
  • taburi filling durian whipping cream secara perlahan di bagian atas sponge cake yang tadi sudah dibuat
  • taburi lagi filling durian whipping cream secara perlahan di bagian atas sponge cake tersebut seperti di video
  • lalu ratakan seperti di video
  • setelah seperti di video ,taburi bagian atas whipping cream dengan durian custard yang tadi sudah dibuat
  • lalu rapikan durian halus tersebut dengan menggunakan sendok
  • taruh 1 butir buah durian montong tersebut di bagian atas durian cake
Durian cake siap disajikan…!!!

Original Cake by Chef Ploy


Whipped Cream Ingredients :
● 120gr Whipping cream
● 10gr Icing sugar / powdered sugar

Ingredients :
● Sponge Cake that was already made
● 3 strawberries (can use other fruit such as mango, blueberry, raspberry or passion
fruit)
● Cocoa powder (for garnish only)

Tips : Chef recommends using a cold stainless steel dough bowl

Whipped Cream Steps :
● Add 120 gr whipping cream into the dough bowl
● Blend until fluffy using a mixer
● Increase the blending speed
● When it expands, turn off the mixer
● Add some of icing sugar / powdered sugar into a bowl
● Blend again until evenly blended using a mixer
● While stirring, Gradually Add 10 grams of icing sugar / powdered sugar into the bowl
● Mix again until evenly blended using a mixer, then turn off the mixer

Steps :
● Prepare the Sponge Cake that was already made on a plate
● Spread the top of the Sponge Cake with the whipping cream that was made earlier
● Flatten the top of the whipping cream (optional)
● Sprinkle Cocoa powder on top of the whipping cream using a sieve
● Remove the leaves at the top of the strawberry
● Add 3 strawberries on top of the whipping cream
● Prepare a piping bag and put whipping cream into the piping bag
● Add the whipping cream on top of the strawberry using a piping bag

Original Cake ready to be served!!!


Bahan Whipped Cream :

  • whipping cream 120 gr .
  • icing sugar/gula tepung 10 gr

Bahan :

  • Sponge Cake yang tadi sudah dibuat
  • strawberry 3 buah (bisa menggunakan buah lain seperti mangga,blueberry,Raspberry atau markisa (sesuai selera))
  • Cocoa powder (hanya untuk hiasan)

Cara Membuat :


Tips : Chef menyarankan untuk menggunakan Mangkuk adonan stainless steel yang dingin.

Steps Whipped Cream :

  • masukkan 120 gr whipping cream ke dalam Mangkuk adonan
  • Aduk hingga mengembang dengan menggunakan mixer
  • tinggikan kecepatan untuk mengaduk hingga mengembang dengan menggunakan mixer
  • setelah mengembang seperti di video, matikan mixer
  • masukkan sebagian icing sugar/gula tepung kedalam mangkuk
  • Aduk kembali hingga tercampur merata dengan menggunakan mixer
  • masukan 10 gr Icing sugar/gula tepung kedalam mangkuk secara bertahap ,sambil diaduk
  • Aduk kembali hingga tercampur merata dengan menggunakan mixer
  • cek tekstur adonan , jika sudah seperti di video matikan mixer .

Steps :

  • siapkan Sponge Cake yang tadi sudah dibuat diatas piring seperti di video.
  • taburi bagian atas Sponge Cake dengan whipping cream yang tadi sudah dibuat
  • ratakan bagian atas whipping cream tersebut (optional)
  • taburi Cocoa powder di bagian atas whipping cream dengan Saringan seperti di video
  • lepaskan daun di bagian atas buah strawberry tersebut
  • taruh 3 buah strawberry di bagian atas whipping cream seperti di video
  • Siapkan piping bag dan masukan whipping cream ke dalam piping bag tersebut
  • taburi whipping cream pada bagian atas strawberry dengan menggunakan piping bag seperti di video
Original Cakesiap disajikan…!!!
alat yang digunakan : Mixer

INGREDIENTS REFERENCES :

VANILLA ESSENCE / PERISA VANILLA

BRAND REFERENCES ;
  • QUEEN
  • STAR BRAND

CORN STARCH / KANJI JAGUNG / TEPUNG JAGUNG

ANY BRAND

LOW PROTEIN FLOUR

BRAND REFERENCE:
  • PRIMA

COCOA POWDER

BRAND REFERENCES :
  • VAN HOUTEN
  • HERSLEY

ICING SUGAR

ANY BRANDS

FRESH MILK (regular NOT the low fat one)

BRAND REFEREENCES :
  • FARM HOUSE
  • GOOD DAY
  • FARM FRESH

You can find it in supermarket & bakery supply store.
Not recommended to buy it online as it needs cold-chain shipment.

UNSALTED BUTTER

BRAND REFERENCES :
  • ELLE & VIRE (HALAL)
  • ANCHOR (HALAL)

You can find it in supermarket & bakery supply store.
Not recommended to buy it online as it needs cold-chain shipment.

CREAM OF TARTAR

BRAND REFERENCES :
  • DR OATKER
  • MCCORMICK

ORANGE JUCE

BRAND REFERENCE:
  • SUNQUICK
  • QUEEN

FOOD COLORING

BRAND REFRENCES:
  • KOEPOE KOEPOE

YOU CAN LEARN ANOTHER INTERNATIONAL RECIPES!

Social Media
Contact us :
+6285814058373
chefmama.class@gmail.com
Berita Newsletter
`Berlangganan
@2021 chefmamaclass Inc.